MENTAL & LIFE COACH - EFT THERAPEUT - HSP COACH

IN BALANS

HSP

HET VERSCHIL TUSSEN HOOGSENSITIEF EN HOOGGEVOELIG

De termen hooggevoelig en hoogsensitief worden vaak door elkaar gebruikt, alsof het synoniemen zijn. Dat is niet zo. Hooggevoeligheid is een (over-)emotionele reactie. Het is je zenuwstelsel dat aangeeft dat het even te veel is geweest. Als de stress zich opstapelt kan iedereen emotioneler reageren. Je kan weinig verdragen. Je weent snel. Je bent vaak bang en angstig. Dit zie je vaak voor én tijdens een burn-out. Burn-out is het resultaat van jarenlange chronische stress. En die stress kan leiden tot hoog gevoelige reacties.

 

Ook hier wordt in de coaching trajecten veel uitgebreider op ingegaan.

 

Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, een deel van je karakter. Bij hoog sensitieve personen (HSP) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen. HSP merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om al die info diepgaand te verwerken. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de bevolking hoogsensitief is.

 

Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven. Het verdwijnt niet. Je kan je bewust worden van je hoogsensitiviteit en er mee leren omgaan en het tot je kracht maken. En dààr help ik jou mee in mijn coaching.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, het is een prsoonlijkheidskenmerk

Wist je dat ?

Hoogsensitieve mensen moeilijk 'neen' zeggen, hun grenzen te weinig aangeven & daardoor vaak over zich heen laten lopen

WIE BEN JIJ ? er zijn 4 hsp types

De Introverte rustzoeker

 

Zij is graag alleen, doet het liefst activiteiten in  haar eentje of in één op één contact. Ze houdt van rust & regelmaat en een zekere routine. De introverte rustzoeker zoekt de rust op, houdt zich vooral bezig met eigen gedachten, emoties en ideeën. Er is een gevaar voor overprikkeling door alle gedachten & emoties en activiteiten met anderen of met een groep mensen.

Extraverte Sensationseeker

 

Zij is enorm druk bezig met allerlei uitdagingen & activiteiten en graag in het gezelschap van anderen. Ze blijft doorgaan omdat het allemaal zo leuk is.  De Extraverte Sensationseeker  vertelt graag en houdt van een actief sociaal leven. Het gevaar is overprikkeling door een tè actief leven en plots niets meer te kunnen omdat alle energie weg is.  Op tijd rust &  ruimte nemen voor jezelf plus naar je lichaam luisteren zijn heel belangrijk.

Geef je grenzen op tijd aan. Onderprikkeling kan ontstaan door niet te luisteren naar je behoefte om verschillende activiteiten te doen of tussen de mensen te zijn.

De Introverte Sensationseeker

 

Zij wil graag afwisseling in activiteiten & afwisseling in het leven, maar dit hoeft niet in een grote sociale context. De Introverte Sensationseeker kan veel verschillende en uitdagende activiteiten doen in haar eentje of bij één op één contact. Ze zoekt nieuwe ervaringen meestal niet via contact met andere mensen, maar via emotionele ervaringen en uitdagingen (kunst, het spirituele, dromen, kennis verwerven over bepaalde onderwerpen). Er is een gevaar van onder-prikkeling door zichzelf te veel af te remmen in het leven.

Over-prikkeling ontstaat dan weer door te veel gedachten & gevoelens of te veel activiteiten)

De Extraverte rustzoeker

 

Zij voelt vaak een spanningsveld tussen de innerlijke behoefte aan rust, regelmaat & routine aan de ene kant. En aan de andere kant richt zij zich sterk naar buiten, op anderen. Dit type moet goed op persoonlijke grenzen en behoeftes letten. Het gevaar van overprikkeling ligt op de loer, vooral bij te veel activiteit met anderen of een groep mensen.

Hoogsensitiviteit. Het is vaak een opluchting om te weten wat je ‘anders’ maakt dan anderen. Het begrip hoogsensitiviteit, zoals Elaine N. Aron het heeft genoemd, biedt een nieuw kader aan binnen de bekende aspecten van de psychologie. Dit kan een houvast bieden in deze drukke en veeleisende maatschappij die niet echt een ideaal klimaat is om met je hoogsensitiviteit te leven.

 

Zie dit niet als het zoveelste etiket want dat is nooit sluitend. En is al zeker niet de bedoeling om mensen in hokjes te steken, dit gebeurt al genoeg. Ik werk met elk individu heel persoonlijk en iedereen is uniek, iedereen is anders, gelukkig!

 

De meeste huisartsen, psychologen, psychiaters; kortom de medische wereld heeft nog niet veel kennis over HSP. Zij herkennen vaak de eigenschappen niet. Hierdoor worden therapieën en medicatie voorgeschreven om bepaalde eigenschappen en symptomen onder controle te krijgen. En dit is niet altijd nodig.

 

Hoogsensitiviteit heb je niet, dat bèn je. Doe hier alvast de korte HSP test dan weet je al een beetje meer. Als jij je in HSP herkent; zal je reacties, emoties en gebeurtenissen uit je verleden beter kunnen plaatsen.

 

 

 

 

 

 

De door mij samengestelde coachingstrajecten zullen jou sterker en krachtiger in het leven doen staan. Ik coach één op één omdat elkeen uniek is plus je ervaart je hoogsensitiviteit op jouw manier. Ik begeleid je graag intensief voor het beste resultaat. Lees reacties van tevreden klanten via deze link.

 

De zorg voor je innerlijke zelf én je lichaam zijn zo belangrijk dat een goede coaching onbetaalbaar is.

 

Ik ben niet de zoveelste coach in de rij die jou een stappenplan aanreikt. Mijn aanpak is uniek. Ik werk indien nodig met EFT.

 

De eerste stap : zorg goed voor jezelf. Ik help je bij de transformatie, het loslaten van oude patronen en beperkende overtuigingen.

 

Doe de test hier

"Laat je verleden los...

het heeft niets nieuws in petto "

Copyright 2019 Karolien Heynderickx | Graafjanstraat  27 - Boekhoute, Assenede | Alg. Voorwaarden & Privacyverklaring | Site by VDB Communications